if_photoif_put_inmenu
ТОВ УКРСПЕЦБЕТОН
Зателефонуйте нам!
+38 (067) +38 (067) 900-66-49 Показати
+38 (066) +38 (066) 199-17-99 Показати

Сучасні ЛЭП високої і надвисокої напруги на базі стійок СК, СЦП

27 січня 2015

Сучасні лінії електропередачі високої і надвисокої напруги, багато в чому залежить від того, який тип опор буде використано при їх будівництві. Сьогодні поряд з опорами, технологія виробництва яких відпрацьовувалася десятиліттями, з'являються принципово нові продукти.

При виготовленні опор ліній електропередачі (ЛЕП) використовується три основних матеріалу - дерево, залізобетон і метал .

Спочатку довгі роки використовували дерев'яні опори.Основні переваги яких - простота виготовлення, низька ціна і гнучкість,  забезпечує стійкість до вітрових і ожеледного навантаження. Однак незабаром для ЛЕП високої напруги дерев'яні опори використовувати  перестали. Дерев'яні опори затребувані на мережах напругою 0,4 - 35 кВ і не більше. Зробити крок у сегмент високої напруги дерев'яним опорам  не допоможе навіть сучасна технологія просочення водорозчинним антисептиком, який дозволяє впоратися зі звичними недоліками  даної продукції - недовговічністю, схильністю гниття і вогню.

Залізобетонні опори були розроблені в СРСР в 30-і рр. ХХ століття, а масово стали застосовуватися в 1950-і. Основні їх гідності & mdash; несхильність корозії і впливу хімічно активних речовин, морозостійкість.

Залізобетонні віброопори типу СВ не використовуються на ЛЕП напругою 220-750 кВ, а використовують на лініях 0,38-20 кВ. На лініях 35-110 кВ використовують  іншого типу стійки. Для ліній 35-750 кВ використовують конічні тип СК і циліндричні тип СЦ або СЦП центрифуговані, попередньо напружені  стійки.

Переваги залізобетонних опор — більш низька ціна в порівнянні з металевими, швидкість монтажу, великий термін експлуатації . Це негабаритний вантаж довжиною до 26 м, що вимагає дбайливого поводження і погоджень з ДАІ при його перевезенні до місця установки.

Потрібно розуміти, що сьогоднішні залізобетонні опори ЛЕП відрізняються від тих, які вироблялися в 50-60-і рр. минулого століття. Зараз використовується  модернізована сировина для виробництва опор, покращений та більш міцний бетон по морозостійкості і водонепроникності. У 1990-і процес центрифугування на більшості підприємств був автоматизований, також як і процес технічного контролю. Так що, за умови дотримання  всіх норм, така опора - досить серйозний продукт.

На сьогоднішній день на мережах 110 - 750 кВ так само використовують металеві опори.

При установці таких опор особлива увага повинна приділятися розробці фундаментів і траверс опор. Необхідні типові проектні рішення по  застосуванню сучасних опор та математичні моделі для їх проектування.

Ваш браузер застарів!

Оновіть Ваш браузер для правильного відображення цього сайту. Оновити мій браузер

×